Præstehaven 1-49 er bygget i årene 1937-40 og udgør de første fem af oprindeligt otte planlagte rækker i en samlet bebyggelsesplan. Bebyggelsen blev opført af boligselskabet Præstehaven, der også samtidig stod for opførelsen af de gule etageejendomme på modsatte side af Præstevangsvej.

Der lå progressive tanker til grund for, at boligselskabet byggede rækkehuse. I begyndelsen var nogle beboere lejere, mens andre var ejere – et forsøg på at bygge bro mellem samfundslag. Dette eksperiment blev efter få år droppet og alle rækkehusene blev privatiseret.

Sognerådet greb ind

Arkitekturen var set med århusianske 1940-øjne særdeles moderne. Få år forinden havde byen været i oprør over det senere så berømmede Aarhus Universitet.

I tilfældet Præstehaven var stilen åbenbart FOR moderne for det lokale sogneråd, som efter sigende greb ind og beordrede byggeriet standset, efter de første fem rækkers stod færdige. Resten af byggeriet skulle se “ordentligt” ud. Der blev lagt en ny plan for resten af byggeriet, og Præstehaven 50-80 blev bygget i en modificeret stil.

Højspændingen, der udeblev

Den samlede plan tog højde for, at der skulle føres en højspændingsledning tværs igennem bebyggelsen. Derfor er det et hul i den vestligste række mellem nr. 47 og 48. Her skulle der have stået en mast, men det blev heldigvis aldrig til noget.

Mere om Præstehavens historie

Du kan læse meget mere om Præstehavens historie her: